Hur som helst är vår lilla tjej 3 veckor nu & intresset för bakning & matlagning är tillbaka. Trots att jag har mindre tid till mitt förfogande numera.
Har bakat rätt mycket innan födseln av vår tjej & även efter (kommer en del besök).
Tänkte blogga om två olika muffinsrecept som går att variera i det oändliga, tror att båda recepten kommer från Leila ursprungligen, men jag har gjort om dem lite.
Recept till första varianten kommer här:
Apelsinkrokantmuffins (ca 24 st små):
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
50 g smält smör
1 dl gräddfil
3,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g smält choklad, Marabous apelsinkrokant
Gör så här:
Vispa ihop socker & ägg poröst. Blanda gräddfil med smält smör och smält choklad. Vänd ner i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och vispa ner dem.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt, häll ner smet i formarna till 2/3. Grädda i (varmluftsugn har jag använt) 175 grader i 10 min.
Nästa är ett basrecept som jag utgått i från & sedan tillsatt andra ingredienser för att få fram olika muffins.
Basrecept muffins (ca 24 st små eller 6-12 stora):
100 g smält smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
+ ev smaksättning
Gör så här:
Vispa ihop socker, vaniljsocker & ägg poröst. Blanda smör & mjölk & vänd ner. Blanda de torra ingredienserna & vispa ihop allting. Vänd ner valfri smaksättning med sllickepott.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt, häll ner smet i formarna till 2/3.
Grädda i (varmluftsugn har jag använt) 200 grader i 15 min.
Olika smaksättningar:
För blåbärsmuffins - Vänd ner 200 g frysta blåbär & skalet av 1 citron i muffinsmeten.
För rabarbermuffins - skala & hacka 3 stora rabarber. Stek skivorna i en ordentlig klick smör. Krydda med socker & kanel. Vänd ner i muffinssmeten när rabarberna har svalnat.
För äppelmuffins med smuldegstopping - skala, kärna ur & grovriv 3 gröna äpplen. Blanda ned i muffinsmeten med kanel.
Smuldegstopping (75 g kallt smör, 2 dl havregryn, 1 dl vetemjöl & 1 dl farinsocker) nyps ihop & strös ovanpå muffinsen.
För piña coladamuffins - vänd ner avrunnen krossad ananas i smeten. Grädda som vanligt.
När muffinsen svalnat spritsas de med kokosfrosting (60 g rumsvarmt smör, 5 dl florsocker, 3 droppar kokosessens & 100 g philadelphiaost).
Toppa med färgade kokosflingor (häll kokosflingor i en plaspåse, tillsätt nån droppe karamellfärg, snurra ihop & skaka påsen).
Blåbärsmuffins
Rabarbermuffins
Äppelmuffins med smuldegstopping
& slutligen piña colada muffins!
Hur mumsigt som helst att äta & perfekt att ha i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar