Det man behöver är:
1 kyckling (vi köpte kronfågel, tycker bäst om dem)
1 kg grovsalt
1-2 ägg
lite vatten (typ 1-2 msk)
i näve fänkålsfrön
1-2 citron/er
1 skvätt olivolja
2 -3 kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
Lite soja 1-2 msk
Blanda salt, vatten, ägg och fänkål till en smet. Blanda olivolja med vitlök, soja, ½ pressad citron och rosmarin. Flika upp skinnet på kycklingen så att det blir löst. Pensla kycklingen under skunnet med oljan, går även bra att lägga dit rosmarinkvistar och vitlök. Fyll kycklingen med resten av oljan och citronerna.
Strö sedan ut en bädd av degen/smeten i en ugnsform och lägg kycklingen ovanpå.
Sedan täcker du kycklingen med resten av saltsmeten med ca 1 cm lager. Se till att hela kycklingen blir täckt så att alla smaker stannar där de ska vara.
In i ugnen i ca 1,5 h. (Det går att använda stektermometer, den ska vara på 70 grader då ska kycklingen vara genomstekt).
Knacka hål på saltskalet och ta försiktigt fram kycklingen.
Då är det bara att göra en massa smaskiga tillbehör och äta. Vi valde ungsrostade grönsaker och en kall sås med turkisk yoghurt som bas.
Kycklingen på saltsmeten och stoppad med fyllningen.
Saltsmet över hela kycklingen!
Sähär ser det ut när den är färdig, bara att knacka hål på skalet!
Dotterns tallrik. Var bara så gott!
Hur många grader skall ugnen vara på?
SvaraRadera