Kolla hur gott det ser ut med ost och skinka som syns efter att våra portioner är tagna?!
Till köttfärsrullen behöver du:
Vanlig köttbullssmet
800 g nöt - eller älgfärs
0,5 dl ströbröd
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
salt
peppar
1 msk kalvfond
Fyllning:
2-3 msk senap
9 skivor herrgårdsskinka eller så många som behövs för att täcka rullen
150 g västerbottensost eller mer
Smält smör blandad med lite soja
Gör så här:
Blanda ingredienserna till smeten. Blöt ett bakplåtspapper och kladda ut köttfärssmeten jämnt över det.
Pensla smeten med senap, lägg skinkan omlott ovanpå och avsluta med att strö över västerbottenssosten. Ta tag i kanten på bakplåtspappret och börja försiktigt rulla ihop den. Sedan lägger du rullen med skarven ner i en smord ugnsform, det är lite pill och bökigt, men det går. Skjutsa sen in rullen i ugnen på 200 grader i 1 h.
Efter 30 min så penslar du rullen med fett och soja blandningen.
Godaste salladen:
1 stor morot
0,25 dels ananas
2 dl riven vitkål
0,5 purjo
1 vitlöksklyfta
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl vispad grädde
salt och peppar
1 tsk olivolja
Gör så här:
Grovriv morot och vitkål, hacka ananasen i bitar, finhacka purjon och pressa ned vitlöken i en skål. Blanda ihop yoghurt, grädde, salt, peppar och olja. Blanda ner i grönsakerna och rör om. Låt stå kallt ca 1 h i kylen. Njut!
Idag (lör) blir det rester från den goda fredagsmiddagen och på en stund så ska jag baka lite myrstackar. Både jag och gubben fyller år snart (en vecka bara emellan) så då behövs det lite hembakat härhemma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar