I Kattis kök

I Kattis kök

måndag 9 april 2012

Lammstek med rödvinssås, sparris och rosépotatis



Gjorde en lammstek på påskafton, det var första gången i hela mitt liv som jag gav mig på det projektet. Har varit en sån där som alltid tyckt att lamm, det smakar kofta, men bestämde mig nu för att våga språnget och prova på att tillaga det. Resultatet blev över förväntan, ja, det sprängde faktiskt skalan!!
Smakpanelen (sambon Krister, min pappa U, styvmor M och dottern J) var också eniga. Hur gott som helst. Eller som dottern uttryckte det "Ljuvligt mamma, det smakar ljuvligt!" Kan man få bättre recensioner?!


Det här behöver du:

Lammet:
1-1,5 kg urbenad lammstek
olivolja
4-6 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
1 msk färsk salvia
vitpeppar
salt
ca 50 g smör

Potatis:
ca 3-4 potatisar/person
olivolja
grovsalt
krossad rosépeppar
1 kvist färsk rosmarin

Rödvinssås med touch av rosmarin:
1-2 schalottenlökar
1 liten kvist rosmarin
smör
steksky från lammet
1 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
0,5 l rödvin
3 dl vatten
1 msk kakao
salt och peppar

e v maizena för att reda av


Gör så här:

Dag 1 Lammet:
Plocka och grovhacka de färska kryddorna, blanda om. Dela vitlöksklyftorna. Bind eventuellt upp lammsteken och gnid sedan in den med olivolja, peppra, men salta INTE! Späcka lammet med vitlöken och bädda sedan in det med kryddblandningen. Lägg steken i en plastpåse, pressa ur all luft och lägg in den i kylen 1 dygn.

Dag 2:
Skrapa av det mesta av kryddorna, men spara dem. Salta steken. Bryn den i smör runt om och stick in en köttermometer. In i ugn 125-150 grader. 50 grader för blodig, 62 för rosa och 70 för genomstekt.
Låt den sedan vila i folie 15-20 min. Fräs på kryddorna i lite smör och häll dem över lammet vid servering.

Potatis:
Borsta och klyfta potatisen, olja, salta och peppra. Strö rosmarin blad över och blanda runt. In i ugnen ca 30 min, rör om efter halva tiden.

Rödvinssås:
finhacka schalottenlökenm stek upp den och rosmarinen i lite smör, häll på tomatpuré, fond, steksky, rödvin, vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra ca 1 h på låg värme så att den reduceras. Vispa i kakaon. Provsmaka. Red e v av den med lite maizena till önskad tjocklek.


Oljar in



Kryddar


Snittar hål för att späcka med vitlök



Örter på och sen in i en påse i kylen.


Örterna värms upp i smör för att sedan hällas över den färdiga steken!



Klart!


Många bilder på tillagningen av lamm. Här kommer mågra på tillbehören...







Så... Ni ser väl vad gott det ser ut att vara?! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar