I Kattis kök

I Kattis kök

torsdag 5 april 2012

Sötsurgryta och kladdkakemuffins med smak av apelsin/hallon

När sista gästen for i sändags så var det skönt att få i sig något salt (och absolut inget slisk) Lagade därför till en rejäl middag - sötsura grytan! Lagade den väldigt mycket när jag fortfarande bodde hemma, från kokboken "Den första kokboken - den handlar om kött" som vi fick i hemkunskapen, tack för det Sandenskolan. Hade glömt bort den här grytan, men det var tur att jag hittade tillbaka till den, den var verkligen jätte god!

Det här behöver du:

800-1000 g skinkkött, vi köpte skinkstek
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl buljong
1 klyfta vitkål (ca 400)
1 purjolök
1 liten burk ananasringar (ca 225 g)
0,5 dl ananasspad
1 msk soja
1 msk socker
1 msk vinäger
1,5 tsk salt
2 tsk arrowrot el potatismjöl, jag använde maizena

Gör så här:
Skär köttet i strimlor, bryn det i lite smör, salta, peppra och lägg ner buljongen. Koka på svag värme i 15 min.
Skölj och strimla purjolöken och vitkål. Låt ananasen rinna av (spara spadet!!), skär ananasen i bitar, rör ner grönsaker och ananas i grytan. Tillsätt ananasspad, soja, socker, vinäger och salt. Låt grytan koka ytterligare 5 min. Rör ut arrowrot, potatismjöl eller maizena i lite kallt vatten. Häll ner det i grytan och låt den inte koka något mer. Servera med ris till.



På påskafton skall min syster och hennes familj komma hit och vi ska laga/äta påskmiddag ihop. Har varit och handlat i dag. Bestämde mig för att göra en matjessilltårta, lammstek och någon god efterrätt. Valde att göra kladdkakemuffins med inspiration av både Leila och en bloggare som heter Frostrosor. Inspirerade så av hennes Klassiska dumlekakor.

Det här behöver du:
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
0,5 dl matolja
1 dl ljussirap
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g ljus choklad
hallon
Noblesse apelsinsmak

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vanlijsocker poröst i en skål. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan skål. Smält smöret, bryt ned chokladen och häll ner sirapen. Tillsätt oljan när allt är smält. Blanda ner smörblandningen i äggsmeten. Vispa sedan försiktigt ned mjölblandningen. Placera papperformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Tryck ner ett hallon i mitten på varje muffin. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut muffinsarna och lägg ett noblesseblad ovanpå varje. Låt svalna.








Ska provsmaka dessa läckerheter på en stund. Ha en bra kväll och trevlig påsk på er alla!





2 kommentarer:

  1. Vilken rolig och spännande kombo det blev med muffinsen! De ser jättegoda ut! Liksom din sötsura gryta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var verkligen jättegoda och sådär syrliga så de inte smakade nåt onyttigt alls, haha! :D

      Radera