I Kattis kök

I Kattis kök

söndag 11 december 2011

Julgodisbakande

Idag så har vi bakat julgodis, eller tja, jag har bakat och tvingat min käre karl att stryka julgardinerna. Vi har inte varit sugna på att hänga upp dem tidigare (så trist med bara slask utanför fönstret), men nu när snön ligger djup utanför så höjdes mysfaktorn!
I alla fall så bakade jag apelsintryffel och 2 olika sorters ischoklad. Blev väldigt mumsiga.

Till apelsintryffeln behövs:
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad
rivet skal av ½ apelsin
2 msk konjak eller citruslikör (jag tog cointrau)

Mandeltäcke:
100 g mandelmassa
några droppar röd karamellfärg
silverkulor av socker

Gör så här:
Koka upp grädde och smör i en kastrull och ta sen bort från värmen. Bryt ned chokladen och låt den smälta. Rör i apelsinskal och konjak/likör.
Arbeta mandelmassan mjuk och droppa i karamellfärg. Knåda tills färgen blir jämn. Kavla ut på en skärbräda så att den täcker botten i en aluminiumform stl 10 x 17 cm. Tryck ner mandelmassan i botten på formen. Häll över chokladen. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Stjälp upp tryffeln och skär i bitar. Dekorera med silverkulor. Förvara i kylen!


Till Ischokladen Apelsin behövs:
100 g mörk blockchoklad
100 g apelsinkrokant (Marabou)
saft från ½ apelsin
100 g kokosfett

Till ischoklad med minsmak behövs:
100 g mörk blockchoklad
100 g mintkrokant choklad (marabou)
100 g kokosfett


Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg dem med kokosfettet i en bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten. Rör så att allt smälter och blandas.
Häll upp ischokladen i formar av aluminium. Låt stelna.






Ingredienser till apesintryffeln
















Dags för ischokladen!





De röd -gula blev apelsinkrokant och de grön-silvriga till mintchoklad





Klart att ta en munsbit till kaffet.

Krister var jätte duktig och hjälpte till med att pilla dit silverkulorna samt med att rengöra skålarna från all choklad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar