Till middag blev det retro mat. igen. Hottade upp den gamla klassikern fläsklägg med rotmos och till det så gjorde jag en len senapscremé. Var hur gott som helst.
Till pajen behövs det:
Pajskal:
3 dl mjöl
½ dl socker
125 g smör, smält
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda ihop och tryck ut i en pajform ca 25 cm i diametern. Förgrädda på 150 grader i ca 5 min.
Pajsmet:
140 g smör
150 g ljus blockchoklad (blir väldigt stark med mörk, eftersom det är så mycket kakao i kakan)
8 msk kakao
1 liten nypa salt
4 ägg
2 ½ dl strösocker
3 msk mörk sirap
3 stora msk cremé fraiche el gräddfil
Gör så här:
Lägg smör, choklad, kakaopulver och salt i en skål över en kastrull med kokande vatten och låt det smälta ihop. Rör om då och då.
Vispa under tiden socker och ägg luftigt. Tillsätt sedan sirap och cremé fraiche. Rör ned chokladblandningen och blanda väl. Häll sedan ner i pajskalet och grädda i varm ugn (150 grader) 40-45 minuter. Ta försiktigt ut kakan (dallrar rätt bra) och låt den svalna på ett galler i ca 45 min. Servera med glass och den frukt som finns. (Idag lyckades dock gubben tjata sig till grädde istället för glass).
I dag blev det hallon och vispgrädde till
Den är väldigt geggig, men supergod! Smakar lite kolaaktig.
Till fläskläggen behövs:
ca 1 kg Fläsklägg (vi fuskade och köpte i nät)
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 gula lökar
2 lagerblad
4 l vatten
Gör så här:
Koka upp vatten, lägg ner fläsklägg och kryddor. Koka ca 60 min el tills innertemperaturen är 75 grader. Ta upp skär bort svål och skiva.
Rotmos:
5-6 potatisar
0,5 kg kålrot
4 morötter
Vatten och spad från fläskläggen
25 g smör
salt
vitpeppar
Gör så här:
Dela morötter och kålroten i många mindre bitar. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll bort vatten & spad. Stompa rotfrukterna grovt och blanda ner smör och kryddor.
Senapscremé:
2 dl cremé fraiche
2 msk fransk senap
1 msk dijonsenap
1 msk honung
salt och peppar
Gör så här:
Blanda allt och smaka av. Tillsätt mer av det som du tycker saknas.
Fläskläggen på väg att kokas
Ner med kryddorna och koka upp....
Klart att ätas!
Ska bli lite rotmos
Stompat och kryddat
Senapscremén är på G!
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar