I Kattis kök

I Kattis kök

söndag 8 januari 2012

Fläsklägg med rotmos & senapscremé samt chokladpaj á la Jamie Oliver

Idag har Kristers arbetskompis varit förbi med sin fru. Passade på att baka en supergod chokladpaj som är livsfarlig att ha hemma. Är så svårt att låta bli den! Brukar göra den lite då och då. Hittade receptet i en kokbok av Jamie Oliver för några år sen. Idag valde jag dock att göra en annan botten till pajen, Jamie gör sin botten på mördeg, men jag körde en som jag brukar ha till ananaspajen.

Till middag blev det retro mat. igen. Hottade upp den gamla klassikern fläsklägg med rotmos och till det så gjorde jag en len senapscremé. Var hur gott som helst.

Till pajen behövs det:

Pajskal:
3 dl mjöl
½ dl socker
125 g smör, smält
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda ihop och tryck ut i en pajform ca 25 cm i diametern. Förgrädda på 150 grader i ca 5 min.

Pajsmet:
140 g smör
150 g ljus blockchoklad (blir väldigt stark med mörk, eftersom det är så mycket kakao i kakan)
8 msk kakao
1 liten nypa salt
4 ägg
2 ½ dl strösocker
3 msk mörk sirap
3 stora msk cremé fraiche el gräddfil

Gör så här:
Lägg smör, choklad, kakaopulver och salt i en skål över en kastrull med kokande vatten och låt det smälta ihop. Rör om då och då.
Vispa under tiden socker och ägg luftigt. Tillsätt sedan sirap och cremé fraiche. Rör ned chokladblandningen och blanda väl. Häll sedan ner i pajskalet och grädda i varm ugn (150 grader) 40-45 minuter. Ta försiktigt ut kakan (dallrar rätt bra) och låt den svalna på ett galler i ca 45 min. Servera med glass och den frukt som finns. (Idag lyckades dock gubben tjata sig till grädde istället för glass).


I dag blev det hallon och vispgrädde till





Den är väldigt geggig, men supergod! Smakar lite kolaaktig.



Till fläskläggen behövs:
ca 1 kg Fläsklägg (vi fuskade och köpte i nät)
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 gula lökar
2 lagerblad
4 l vatten

Gör så här:
Koka upp vatten, lägg ner fläsklägg och kryddor. Koka ca 60 min el tills innertemperaturen är 75 grader. Ta upp skär bort svål och skiva.

Rotmos:
5-6 potatisar
0,5 kg kålrot
4 morötter
Vatten och spad från fläskläggen
25 g smör
salt
vitpeppar

Gör så här:
Dela morötter och kålroten i många mindre bitar. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll bort vatten & spad. Stompa rotfrukterna grovt och blanda ner smör och kryddor.

Senapscremé:
2 dl cremé fraiche
2 msk fransk senap
1 msk dijonsenap
1 msk honung
salt och peppar

Gör så här:
Blanda allt och smaka av. Tillsätt mer av det som du tycker saknas.







Fläskläggen på väg att kokas




Ner med kryddorna och koka upp....





Klart att ätas!




Ska bli lite rotmos




Stompat och kryddat





Senapscremén är på G!







Mums!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar