Efter jul, nyår och alla helger brukar i alla fall vi längta efter något mer rustikt och vardagligt. Och vad kan vara godare än att dra igång en gryta som får puttra länge på spisen och sprida go' lukt i hela huset?
I måndags så gjorde jag en stor sats med kalops, till allas lycka (min sambo älskar grytor).
Till kalopsen behöver du:
ca 1 kg älgkött (går naturligtvis lika bra med nöt, men har man nu frysen full i älg så ska detta naturligtvis utnyttjas)
4 gula lökar
smör till stekning
15 kryddpepparkorn
1 tsk salt
4 lagerblad
8 dl vatten
1 msk kalvfond
5-6 morötter
1 dl vatten + 2 msk maizena till redning
soja
Gör så här:
Tärna köttet och bryn det. Lägg över i en gryta (gärna gjutjärns). Skär löken i klyftor och strö över. Krydda och späd med vatten.
Sjud köttet och löken under lock på svag värme i ca 60 minuter.
Skala morötterna och skiva dem i tunt. Lägg dem i grytan, smaka av med kalvfond och låt sjuda ytterliggare 15 min. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör ner den. Koka i 5 min och smaksätt med lite soja.
Servera med kokt potatis, sallad och rödbetor.
TIPS! För att få det ännu godare, dubbla receptet och laga till. Servera inte förrän dagen efter då ni värmer upp hela gryta. Kalops (alla grytor) är mycket godare andra dagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar