I Kattis kök

I Kattis kök

fredag 27 januari 2012

Fredagsmys: Tjälknöl, potatisgratäng och svampsås



Har äntligen börjat bli frisk, tack och lov. Ska bli skönt att kunna fara och jobba på måndag natt.
Har dessutom sett att två av mina gamla väninnor blivit mammor i natt. Grattis till er bägge, samt att ytterliggare en kamrat är på G med att bli mamma igen, grattis till dig med!
Idag har det lagas go'mat här hemma hos oss. Eller ja, jag började laga den redan i går kväll, för tjälknöl är enklast att laga till över natten eftersom den ska vara i ugnen i 10-12 timmar!


I alla fall så blev det tjälknöl och till det blev det potatisgratäng, svampsås och en sallad som Krister fick röra i hop.

Till tjälknölen behöver du:
1 kg stekkött ex älg el nöt, kan vara högrev el fransyska. Min pappa gör det dock på filén ibland.

Saltlag:
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
2 lagerblad
15 enbär
15 svartpepparkorn

Gör så här :
Lägg en lergryta i blöt i ca 15 min i kallt vatten (eller ta en vanlig ugnsform) Lägg ner köttet och ställ in i kall ugn. Slå på ugnen på 75 - 100 grader och låt köttet stå i 10 - 12 h. Man kan sätta in en termometer i köttet efter 2 timmar och när den visar 55 grader är den röd, 65 medium och vid 75 helt genomstekt!
Sen kokar man ihop lagen, låter den svalna lite och häller den i formen tills den täcker steken, eller i en fryspåse eller bunke. In med allt i kylen i ca 5 timmar. Kom ihåg att vända på köttet ibland. Efter 5 timmar kan man ta upp köttet och hälla bort lagen, personligen gillar jag det lite saltare så jag brukar låta steken dra sig några timmar till...






En potatisgratäng slänger man snabbt ihop. 1 kg potatis, 2 - 3 vitlöksklyftor, salt och vitpeppar, 3 dl grädde och 1-2 dl riven ost.
In i ugnen i ca 50 min tills potatisen känns mjuk. Eller förkoka den skivade potatisen i 10 min och släng sen ihop resten, in i ugnen på 175 grader i 30 min!





Till svampsåsen behöver du:
3 dl grädde
150 g färska champinjoner
en klick smör
2 msk kalvfond
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
salt
peppar
ev maizena och mjölk

Gör så här:
Skiva och stek svampen mjuk i en klick smör, koka upp grädde, kalvfond och buljongtärning.
Salta svampen och peppra såsen. Blanda ihop allt när svampen är klar och rör sen ner sojan. Låt puttra tills såsen känns lagom krämig. red ev av med maizena och mjölk.





Sådär, perfekt fredagsmat! Nu lite kaffe och sen se på "Da vinci - koden" på tv:n med Krister och J.
Trevlig fredagskväll på er folket! 


2 kommentarer:

  1. Min Fransyska var på 1,5 kilo så den fick vara i ugnen över natten i 100 grader i lergryta. Det kändes lugnt. Efter tio timmar var temperaturen uppe i 83 grader nu på morgonen! Nu ligger köttet i lagen och där får det ligga till ikväll. Tråkigt på så fint kött om det blivit för torrt. Nästa gång kör jag det i ugnen på dagen så jag har koll på termometern så får den ligga i lagen över natten istället. Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
  2. Mycket gott! Kommer jag att laga igen :)

    SvaraRadera