I Kattis kök

I Kattis kök

tisdag 15 november 2011

Då provar vi... Porterstek med potatis och sås

Har länge varit sugen på att starta en matblogg, så nu provar vi....
Rensade lite i frysen i helgen (eftersom att gubben kommit hem med så mycket älgkött). Hittade en liten älgstek sen förra året som jag slängde ner i marinad igår och sedan långkörde i ugnen idag. Blev verkligen supergott!

Jag utgick från grundreceptet gällande porterstek, men exprimenterade lite med det.
Detta behöver du:
Älgstek på ca 1 kg
1 flaska mörk öl (var slut Porter på vår affär runt hörnet)
½- 1 dl outspädd svarvinbärssaft
1 dl soja
2 tsk timjan
5-6 Enbär
2 st grovhackade vitlöksklyftor
5-10 svartpepparkorn
1 gul lök
2 st halverade morötter

Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ner köttet, antingen i en tupperware- bunke eller i en plastpåse. Låt dra över natten.
Lägg sedan steken i en ugnsform eller gjutjärnsgryta, häll marinaden över, salta, peppra och glöm inte att stoppa in stektermometern i steken!
in i ugnen i ca 2,5 - 3 h. Vi valde att få köttet rosa, det innebar att jag tog ut det vid 65 grader.
Slå sedan in köttet i ugnsfolie och låt det vila, jag slängde in det i ugnen på eftervärmen.
Sila skyn efter steken, blanda ner vispgrädde och ev mer kryddor. Koka upp och sjud sakta tills halva såsen reducerat. Man kan ev få reda av den med lite Maizena och mjölk.
Potatis, kokta morötter och en sallad till blev en perfekt söndagsmiddag, fast här på en tisdag!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar